روح که بزرگ شد جسم به زحمت می افتد و اگر روح کوچک بود تن آسایش می یابد؛ جسم به دنبال خواهش های تن می رود. تنی که زیر سم اسبها لگدمال می شود جریمه یک روح بزرگ را می دهد!
علامه شهید مطهری رحمه الله علیه
حضرت پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند:
کسی که عاشق باشد و عفاف ورزد و بمیرد، شهید از دنیا رفته است . . .
«کنز العمّال: 6999»
قال الصادقعلیه السلام: من روى على مؤمن روایة یرید بها شینه وهدم مروءته(شخصیت او را درهم بشکند) لیسقط من أعین الناس أخرجه اللَّه من ولایته إلى ولایة الشیطان فلا یقبله الشیطان .
حضرت امام صادق علیه السلام مىفرمایند: اگرکسى مطلبى از مؤمنى نقل کند و قصد او کاستن شأن و جایگاه مؤمن باشد تا او را از چشم مردم بیاندازد، خداوند او را از ولایت خود خارج و در ولایت شیطان داخل مىکند در حالى که شیطان هم او را نمىپذیرد!
(اصول کافی باب روایه المومن)
امیدوار ایم که این عاشورای ما و این روزهای ما، روزهای زنده ی حسینی باشد. این چنین میخواست و این چنین سفارش نمود.
گریستن و بر پا کردن مجالس کافی نیست. حسین به اینها نیازی ندارد. حسین شهید راه اصلاح است: «انی أرید الاصلاح فی امة جدی ما استطعت»
پس اگر در جهت اصلاح امت جدش کوشیدیم، او را یاری رساندهایم و اگر سکوت کردیم یا مانع اصلاح شدیم او را وانهادهایم و یزید را کمک کردهایم.
***
حسین علیه السلام از حقیقت پرده برداشت. یعنی به مردم گفت: ای کسی که به اندازه ی سر سوزنی به مردم ستم میکنی! تو در مسیری حرکت میکنی که در نهایت به ستم کردن به زندگی و آبرو و دین همه ی مردم میانجامد.
ای کسی که یک قدم از مسیر حق منحرف شده ای! به جایی خواهی رسید که به کشتن پسر دختر پیامبر راضی خواهی شد و یا در آن شرکت خواهی کرد.
ای کسی که به آنچه دربرابر تو رخ میدهد، بیاعتنایی و نسبت به حقی که در برابر تو پایمال میشود ساکت میمانی! در آینده به آبرو و جان مردم تجاوز میشود و ریختن خون دیگران جایز شمرده میشود و تو یا به آن خوشنودی یا در آن نقش داری یا در برابر آن ساکت میمانی. هیچ تفاوتی میان آن ها وجود ندارد و هیچ راه میانهای در کار نیست. یا باید در راه هدایت حرکت کنی یا در راههای گمراهی؛ و چه بسیارند راههای گمراهی!
امام موسی صدر
منو ببر به کربلا
به خاطر امام رضا
بسته ام پای تو دخیلی
میخوامت بدون هیچ دلیلی
رد نکن منو جایی ندارم
غیر خونه ت خداوکیلی
مادرم با غمت منو زاد
عاشقم کردی دس مریزاد
منو ببر به کربلا
به خاطر امام رضا
ریزه خوار غمت باشم
من زیر پرچمت باشم
جون تو حضرت عباسی
من میخوام آدمت باشم
توی میخوای منو منم میخوامت
آقا ای ولله به مرامت
جوانی نزد عالمی آمد واز او پرسید: من جوان کم سن و سالی هستم اما آرزوهای بزرگی دارم و نمی توانم خود رااز نگاه کردن به دختران منع کنم، چاره ام چیست؟
عالم نیز کوزه ای پر از شیر به او داد و به او توصیه کرد که کوزه را به سلامت به جای معینی ببرد و هیچ چیز از کوزه نریزد. واز یکی از شاگردانش درخواست کرد او را همراهی کند و اگر شیر را ریخت، جلوی همه ی مردم او را کتک بزند.
جوان نیز شیر را به سلامت به مقصدرساند. و هیچ چیز از آن نریخت.
وقتی عالم از او پرسید چند دختر را در سر راهت دیدی؟
جوان جواب داد: هیچ، فقط به فکر آن بودم که شیر را نریزم که مبادا در جلوی مردم کتک بخورم و در نزد مردم خوار و خفیف شوم.
عالم گفت: این حکایت انسان مؤمن است که همیشه خداوند را ناظر بر کارهایش میبیند و از روز قیامت و حساب و کتاب بیم دارد.
زیارت عاشورا، پاداش بزرگ
صالح پسر عُقْبه، از یاران امام پنجم علیهالسلام به نقل از پدرش میگوید: امام باقر علیهالسلام فرمود: «کسی که در روز عاشورا، از نزدیک امام حسین علیهالسلام را با چشم گریان زیارت کند، خداوند پاداش بزرگی به او میدهد». عُقبه به حضرت عرض کرد : «جانم به قربانت! اگر کسی امکان حضور در کربلا و حرم مطهّر آن حضرت را در روز عاشورا نداشته باشد و بخواهد از راه دور او را زیارت کند، تکلیف او چیست؟» حضرت فرمود: «پیش از ظهر در جای بلندی بایست و پس از اشاره به سوی مرقد آن حضرت بر او سلام کن و بر ستمگران و قاتلان او لعن و نفرین کن. سپس دو رکعت نماز زیارت بخوان و هر چه میتوانی بر مصیبت امام گریه کن. خاندانت را نیز بر این عمل ترغیب کن ». آنگاه در پایان افزودند: «من ضمانت میکنم هر کسی این کار را انجام دهد، خداوند پاداش یاد شده را به او بدهد».
وعده خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم
صفوان از یاران امام ششم میگوید: امام صادق علیهالسلام با اشاره به سوی قبر امام حسین علیهالسلام ، این زیارت ـ زیارت عاشورا ـ را خواند و پس از آن دو رکعت نماز گزارد. آنگاه فرمود: «هرگاه حاجت و گرفتاریای داشتی، در هر جا که هستی، این زیارت و دعای پس از آن را بخوان و از خدا حاجتت را بخواه. بیتردید خدا و پیامبر به وعده خویش عمل میکنند و نیازمندی تو را برمیآورند».
زیارت عاشورا، حدیث قدسی
محدّث نوری، از استادان مرحوم شیخ عباس قمی میگوید: «در فضل و مقام زیارت عاشورا همین بس که از سِنخ دیگر زیارتها نیست که به ظاهر از انشا و املای معصومی باشد. هر چند از قلوب پاک ایشان چیزی جز آنچه از عالَم بالا به آنجا برسد، بیرون نمیآید، ولی این زیارت از سنخ احادیث قُدسیّه است که به همین ترتیب زیارت و لعن و سلام و دعا از خدای متعالی به جبرئیل امین و از او به خاتم النبیین صلیاللهعلیهوآلهوسلم رسیده است و به حسب تجربه، مداومت به آن در چهل روز یا کمتر، در برآوردن حاجات و رسیدن به مقاصد و دفع دشمنان بینظیر است».
آخرین ذکر، زیارت عاشورا
مرجع بزرگ، مرحوم حضرت آیت اللّه العظمی بهجت درباره زیارت عاشورا میگوید: «مضمون زیارت عاشورا گواه و روشن کننده عظمت آن است... در سندها آمده است که زیارت عاشورا از حدیثهای قُدسی است. برای همین، با وجود فراوانی کارهای علمی موجود نزد علما و اساتیدمان، آنان همیشه مراقب خواندن زیارت عاشورا بودند. مرحوم آیت اللّه شیخ محمدحسین اصفهانی از خداوند متعال میخواست کلمات پایانی عمرش، زیارت عاشورا باشد، و پس از آن به سوی باری تعالی بشتابد. خداوند نیز دعای وی را اجابت کرد و پس از اتمام خواندن زیارت عاشورا روحش به ملکوت اعلی شتافت و قرین رحمت گردید».
امام صادق علیهالسلام: زیارت امام حسین علیهالسلام را فرو نگذار که خدا عمرت را طولانی و روزیات را زیاد میکند و زندگی باسعادت و مرگ با شهادت به تو خواهد بخشید
همیشه با زیارت عاشورا
صاحبان بصیرت، همیشه به خواندن زیارت عاشورا توجه داشتند و آن را به دیگران نیز سفارش میکردند. مرحوم شیخ رجبعلی خیاط که حالات معنوی او مشهور خاص و عام است، در توسل به اهل بیت علیهالسلام به زیارت عاشورا تأکید فراوانی داشت و میفرمود: «در عالم معنا به من توصیه کردهاند که زیارت عاشورا بخوان». وی به دیگران نیز سفارش میکرد: «تا زندهاید زیارت عاشورا را از دست ندهید».
اثرات بی نظیر خواندن زیارت عاشورا
فواید خواندن زیارت عاشورا روایاتی است از جمله اینکه آمده است: در نجم ثاقب در ذیل حکایت تشرف جناب حاج سید احمد رشتی به ملاقات امام عصر ارواحنا فداه در سفر حج و فرمایش آن حضرت به او که چرا شما عاشورا نمیخوانید عاشورا عاشورا عاشورا.
شیخ ما ثقه الاسلام نوری رحمه الله فرموده: اما زیارت عاشورا پس در فضل و مقام آن بس که از سنخ سایر زیارات نیست که به ظاهر از انشای و املای معصومی باشد هر چند که از قلوب مطهره ایشان چیزی جز آنچه از عالم بالا به آنجا رسد بیرون نیاید بلکه از سنخ احادیث قدسیه است که به همین ترتیب از زیارت و لعن و سلام و دعا از حضرت احدیت جلت عظمته به جبرئیل امین و از او به خاتم النبیین صلی الله علیه و آله رسیده و به حسب تجربه مداومت به آن در چهل روز یا کمتر در قضای حاجات و نیل مقاصد و دفع اعادی بینظیر و لکن احسن فواید آن که از مواظبت آن به دست آمده فایده ای است که در کتاب دارالسلام ذکر کردم و اجمال آن که ثقه صالح متقی حاج ملا حسن یزدی که از نیکان مجاورین نجف اشرف است و پیوسته مشغول عبادت و زیارت نقل کرد.
مداومت در خواندن زیارت عاشورا
شهید بزرگوار دستغیب نوشته: فقیه زاهد عادل مرحوم شیخ جواد بن شیخ مشکور عرب که یکی از اجله علما و فقهای نجف اشرف بوده، در شب 26 صفر 1336در نجف اشرف ملک الموت را در خواب میبیند پس از سلام از او میپرسد از کجا می آئی؟ عزرائیل میفرماید: از شیراز، رفتم روح میرزا ابراهیم محلاتی را قبض کردم ، عرض میکند: روح میرزا ابراهیم در عالم برزخ چه حالی دارد؟ میفرماید: خیلی خوب، در بهترین باغهای عالم برزخ است و خداوند هزار فرشته را برای خدمتگزاری او معین کرده، سؤال کرده: چه عملی انجام داده که به این مقام رسیده؟ آیا به خاطرمقام علمی و تدریس و تربیت شاگرد؟ فرموده: نه، پرسیده: به خاطر نماز جماعت و رساندن احکام به مردم ؟ فرموده: نه، سؤال کرده: پس برای چه؟ فرموده: برای خواندن زیارت عاشورا، چون محلاتی در سی سال آخر عمرش زیارت عاشورا را ترک نکرده و هر روزی که به سبب بیماری و یا امر دیگری که نمیتوانسته بخواند نایب میگرفته است.
شیخ از خواب بیدار میشود و فردای آن شب به منزل آیت الله میرزا محمد تقی شیرازی میرود و خواب خود را برای ایشان نقل میکند، مرحوم میرزا محمد تقی گریه میکند، از ایشان سؤال میکنند چرا گریه میکنند؟ میفرماید: محلاتی از دنیا رفت و او استوانهً فقه بود! میگویند: شیخ خوابی دیده معلوم نیست واقعیت داشته باشد، میرزا میفرماید: آری خواب است؛ اما خواب شیخ مشکور است نه فردی عادی! فردای آن روز تلگراف فوت محلاتی به نجف مخابره میشود و صدق خواب شیخ مشکور آشکار میگردد.
زیارت امام حسین علیهالسلام از نگاه معصومان علیهم السلام
امام باقر علیهالسلام :
«اگر مردم میدانستند در زیارت مزار امام حسین علیهالسلام چه فضیلتی است، از شوق آن میمردند».
امام صادق علیهالسلام :
«هر کس دوست دارد روز قیامت، بر سر سفرههای نور بنشیند، باید از زائران امام حسین علیهالسلام باشد».
امام صادق علیهالسلام :
«زیارت امام حسین علیهالسلام را فرو نگذار که خدا عمرت را طولانی و روزیات را زیاد میکند و زندگی باسعادت و مرگ با شهادت به تو خواهد بخشید».
امام صادق علیه السلام به صفوان میفرمایند:
زیارت عاشورا را بخوان و از آن مواظبت کن، بدرستی که من چند چیز برای خواننده آن تضمین میکنم:
1 - زیارتش قبول شود.
2 - سعی و کوشش او مشکور باشد.
3 - حاجات او هر چه باشد از طرف خداوند بزرگ برآورده شود و ناامید از درگاه خدا برنگردد .
بعد فرمود: ای صفوان! هرگاه حاجتی برای تو بسوی خداوند متعال روی داد، پس بوسیله این زیارت به سوی آن حضرت توجه کن از هرجا و هرمکانی که هستی و این دعا را بخوان و حاجتت را از پروردگار خود بخواه که برآورده میشود و خداوند وعده خود را خلاف نخواهد کرد
*درباره زیارت عاشورا، روایات فراوانی وجود دارد. امام باقر علیه السلام این زیارت را به یکی از اصحابش به نام علقمه بن محمد حضری آموزش داده است.
( کامل الزیارات، ص80، بحار الانوار ج101 ص290 )