با این کار گناهان بزرگ آمرزیده می شود
اسلام عزیز برای کار و فعالیت ارزش بسیار والایی قائل است و کار کردن را از بزرگترین عبادتها و وسیله ای برای تقرب به پروردگار می داند، تا آنجا که قرآن مجید در سوره نجم کارکردن را با ارزش میداند و میفرماید: « نیست برای انسان، مگر بازتاب عمل و واکنش کارش. سپس، به پاداش کاملتری خواهید رسید.»
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم در حدیثی فرمودند: «إنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذُنُوباً لا یُکَفِّرُها صَلاهٌ وَ لا صَدَقَهٌ، قِیلَ یا رسولَ اللهِ فَما یُکَفِّرُها قالَ الهُمُومُ فی طَلَبِ المَعِیشَهِ – بعضی از گناهان به وسیله نماز و صدقه هم آمرزیده نمیشوند. سؤال شد یا رسول الله! پس چه چیز موجب آمرزش آن است؟ فرمود: جدیت و تلاش در طلب معیشت.» و در جای دیگری کار و تلاش را از ارکان عبادت دانسته و فرموده اند:«اَلْعِبادَةُ عَشَرَةَ اَجْزاءٍ تِسْعهٌ مِنْها فی طَلَبِ الْحَلالِ – عبادت ده جزء است که نه جزء آن در کار و تلاش برای به دست آوردن روزی حلال است.»
امام علی علیه السلام با تاکید بر نقش کار و تلاش میفرمایند: عَلَیکُم بالجِدّ والاجتِهاد والتَأهُّب والاستِعداد – بر شما باد به تلاش و سختکوشی و مهیا شدن و آماده گشتن. از سوی دیگر بی کاری و تن آسایی در دین اسلام مورد نکوهش هست تا آنجا که حضرت علی علیه السلام فرمودند: «مَنْ دَامَ کَسَلُهُ خَابَ أَمَلُه – کسی که پیوسته تنبلی کند، در رسیدن به آرزویش ناکام ماند».
در حدیثی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل است که ایشان کار را برترین عبادت و بهترین راه رسیدن به سعادت معرفی میکند و میفرمایند: «نود درصد راه تقرب، به کار منتهی میشود».حضرت علی علیه السلام می فرمایند: هنگام کندن خندق همراه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بودیم که فاطمه سلام الله علیها در حالی که تکه نانی با خود داشت نزد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آمد و آن را به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم داد. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: این چیست؟ حضرت فاطمه سلام الله علیها گفت: قرص نانی است که برای حسن و حسین آماده کرده بودم که قسمتی از آن را برای شما آوردم. سپس پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: این اولین غذایی است که بعد از سه روز میخورم .این حدیث نشان دهنده این واقعیت است که حضرت خاتم الانبیا صلی الله علیه و آله و سلم خود برای کار و فعالیت اهمیت ویژه ای قائل بودند تا آنجا که ایشان با گفتار و اعمالشان مسلمانان را به کار و فعالیت تشویق میکردند با این هدف که جامعه اسلامی با اشتغال به کار از استقلال و رونق اقتصادی برخوردار گردد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منابع:
عیون اخبارالرضا
مستدرک الوسائل
نهج البلاغه